Ioana Maria Lupascu
Solista Concertista
   Home      Home      Romana

Ioana Maria LUPASCU


Your image is loading...

Nascuta la Braila , incepe studiul pianului la varsta de 4 ani cu prof. Mircea Bogatu. Absolva Liceul de Muzica " George Enescu" Bucuresti, apoi Conservatorul "Ciprian Porumbescu" Bucuresti, obtinand apoi la sustinerea licentei (Conservatorul " George Enescu" Iasi) nota maxima.

 In anul 2000  este admisa la Masterul " Virtuosity Level " la Conservatoire du Lausanne, Elvetia la clasa Prof. JF Antonioli, dar dupa cateva luni se muta in Italia, unde devine studenta marelui pianist Lazar BERMAN, la Accademia Europea di Musica.  Dupa incheierea masterului de trei ani de zile in Perfectionare Solistica, a continuat sa lucreze cu Maestrul Berman pana la tragica sa disparitie in 2005 si cei cinci ani de studiu cu marele pianist au ajutat-o sa-si imbogateasca mijloacele de expresie muzicala si sa aprofundeze viziunea asupra interpretarii  solistice. Maestrul Berman o definea drept " o solista cu imense posibilitati tehnice si artistice". A mai lucrat si cu Valentina Berman, Lucia Teodorescu, Dag Aschatz. In primavara anului 2005 se reintoarce in Romania. 

 Castigatoare, finalista sau laureata a numeroase concursuri, dintre care Lira de Aur-Suceava( Premiul I, II, III), Concursul National de Muzica - in anii copilariei (Premiul I), "Mihail Jora" Bucuresti (premiu special), Konzerteum - Grecia (Premiul III), Ferdi&Lili Statzer - Istanbul , Turcia (unde a castigat si Premiul "Vedat Kosal ")  nu s-a simtit atrasa de viata competitionala si a inceput cariera solistica, fiind prezenta pe scene din Italia, Romani, Elvetia , Croatia, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania.

In Italia debuteaza in decembrie 2005 la Milano pentru Societa dei Concerti  la Conservatorio "Giuseppe Verdi" de la Milano si atrage atentia criticilor,  ziarele au numit-o o pianista " ricca di virtuosita" ( "plina de virtuozitate ").

Intre 2000-2005, invitata permanenta in stagiunea fribourgheza, participa cu recitaluri solo, concerte sau impreuna cu muzicieni de marca la diferite festivaluri de muzica precum: Pazailis Music Festival- Lituania, Gala Proms of Delight - Editia de Paste 2007, care a avut loc la Ateneul Roman, Festivalul de Teatru de la Sibiu - Capitala Europeana, unde a luat parte la o serata de muzica si dramaturgie alaturi de mari nume ale scenei: Ion Caramitru, Richard McCabe, William Nadylam, Piotr Adamczyk, George Banu .

 De la reintoarcerea sa in Romania, a cantat cu cea mai mare parte a orchestrelor filarmonice nationale: Bucuresti (Orchestra Nationala Radio , Bucharest Symphonic Pops, Orchestra medicilor), Ploiesti, Arad, Cluj, Iasi, Timisoara, Bacau, Botosani, Sibiu, Tg Mures, Constanta, Targoviste, Galati, Craiova, Satu Mare. In anul 2007 in deschiderea stagiunii, este prima pianista care concerteaza ca solista impreuna cu Filarmonica "Muntenia" Targoviste. 

A cantat sub baghetele dirijorilor : JF Antonioli (Elvetia), Mihail Agafita, Ovidiu Balan, Valentin Doni, Mika Eichenholz (Suedia), Iurie Florea, Dorin Frandes, I.Ionescu-Galati, Ladislau-Petru Horvath (Italia), Marius Hristescu, Koichi Inoue ( Japonia), Alexandru Iosub, Koichiro Kanno, Walter Hilgers (Germania), Sabin Pautza , Radu Postavaru, I.I.Prunner, Gottfried Rabl (Austria), Petre Sbarcea, Mihail Secikin, Tiberiu Soare, Florin Totan, Takiro Ueno(Japonia), Winston Dan Vogel ( USA), Theo Wolters ( Olanda) . A colaborat cu violonisti de marca precum Ladislau Petru Horvath , Romel & Victoria Joseph si Florin Paul.

A concertat in sali importante precum Sala Puccini (Conservatorio "G.Verdi" Milano) , Teatro San Babila, Ateneul Roman, Sala Radio, Sala Thalia. 

 Din 2007 este solista a Filarmonicii " Paul Constantinescu" Ploiesti. 

 In 2005 dupa ce a sustinut un recital dedicat muzicii lui George Enescu in cadrul Festivalului " Romania - Valori si traditii Artistice Europene " care se tine anual la Milano, devine Membra de Onoare  a A.R.I. Milano (Associazione Rumeni in Italia). Este invitata sa faca parte sau sa prezideze diferite jurii ale concursurilor nationale de pian.

In 2007 lanseaza CD-ul " Live Piano Solo "(Ed. Libris ) , urmat de „ Piano Recital” in 2009 ( Ed. Casa Radio – Radiodifuziunea Romana ) . In 2011 interpreteaza coloana sonora a documentarului de televiziune " O lacrima de ...celuloid..." (prod. Verdecrud Media)

 In 2008 a fost invitata de catre Societa dei Concerti sa deschida stagiunea de recitaluri din Sala Puccini a Conservatorului „G. Verdi” Milano si in acelasi an lanseaza primul sau roman autobiografic „ Printul Baghetei” la Editura MeteorPress , al carui prim tiraj se epuizeaza in primele trei luni de la aparitie.

Fiind interesata sa-si largeasca ambitusul concertistic cu lucrari contemporane sau descoperite recent, din repertoriul ei fac parte concerte precum Warsaw Concerto- Richard Addinsell, Concerto Pathetique pentru pian si orchestra- Franz Liszt si in numeroase ocazii a fost solicitata sa cante in prima auditie sau in premiera mondiala muzica compozitorilor contemporani precum Paolo Campanini, Kevork Andonian, Samer Hatoum, Ioan Dobrinescu, Saeed Sharifian, Luca Tieppo. In 2012 la Ateneul Roman canta in premiera piesa care ii este dedicata de Saeed Sharifian, Fantezia, si tot  la Ateneul Roman face premiera Adios Nonino si Black Flamingo de Luca Tieppo pentru pian si orchestra, in 2013 face premiera concertului pentru pian , corn si orchestra de Samer Hatoum, Kalemat si a Suitei ZORRO de Sergiu Pobereznic pentru pian si orchestra si a concertului ANNA KARENINA de Sergiu Pobereznic pentru pian si orchestra. In 2014 canta in premiera Dublul concert de Chausson orchestrat de Victor Simonov pentru orchestra de coarde si tangouri de Piazzolla orchestrate de Ioan Dobrinescu pentru orchestra de coarde. In aceeasi linie urmeaza Anotimpurile de Vivaldi orchestrate de Victor Simonov , Rapsodia Romana  no 1 a lui Enescu orchestrata de Ioan Dobrinescu  si Rapsodia pentru pian si orchestra pe tema Lie Ciocarlie de Guy Bacos.

Din 2011 incepe colaborarea cu actrita Daniela Nane in spectacolele de muzica si poezie "Dor de dragoste..." si "Poveste de dragoste" , "Soapte de iubire". Participa impreuna la Festivalul "Armonii Poetice" tinut la Palatul Mogosoaia in 2014 iar primavara anului 2015 le gaseste calatorind in diferite orase ale tarii in turneul ARMONII PASCALE.  

In 2012 aduce ca inovatie scenica alaturarea muzicii clasice dansului flamenco in spectacolul SEDUCCION. Colaborarea cu dansatorul Lucas Molina continua in spectacole de muzica clasica simfonica si flamenco, in martie 2013 debutand cu spectacolul Il pianoforte che sognava il flamenco la Teatrul San Babila Milano, repetat apoi in mai multe orase din Romania. 

In decembrie 2012 este invitata alaturi de violonistii Romel & Victoria JOSEPH sa sustina un recital la sediul Natiunilor Unite din Geneva pentru Ziua Internationala a Drepturilor Omului , urmat a doua zi de o noua performanta la Paris. 

In 2014 colaboreaza cu contratenorul Cezar Ouatu in spectacolul " Bijuterii muzicale" cu piese pornind de la repertoriul baroc si ajungand la canzonette. Tot in 2014 ia nastere proiectul sau PianoTango, concerte compuse din muzica de film si tangouri pentru pian si diferite formatii. De asemenea urmeaza tot cu contratenorul Cezar OUATU  spectacolul " Jazz CAFE".

In anul 2015 impreuna cu Daniela NANE face Turneul ARMONII PASCALE in mai multe orase ale Romaniei . 

Avand preocupari in mai multe domenii ale exprimarii, pe timpul cat a locuit in Italia a fost jurnalist-corespondent din strainatate pentru ziarul „Monitorul de Braila” publicand timp de trei ani de zile articole saptamanale si primind in 2004 Diploma de Excelenta pentru contrinutii publicistice a ziarului „Monitorul". Din 2009 incepe sa publice articole pe teme preponderent culturale pentru diferite publicatii sau site-uri precum: Global Events Business, Liternet, Romania in Contact. Din 2011 incepe colaborarea cu Q Magazine pentru articole pe teme muzicale.