IOANA MARIA LUPASCU
Music is the only universal language because it is the language of all feelings
   Home      Biografia in limba romana
 
 
 
 
 
 
 
 
 Nascuta la Braila , incepe studiul pianului la varsta de 4 ani. Absolva Liceul de Muzica " George Enescu" Bucuresti, apoi Conservatorul "Ciprian Porumbescu" Bucuresti, obtinand apoi la sustinerea licentei (Conservatorul " George Enescu" Iasi) nota maxima.

 In anul 2000  este admisa la Masterul " Virtuosity Level " la Conservatoire du Lausanne, Elvetia la clasa Prof. JF Antonioli, dar dupa cateva luni se muta in Italia, unde devine studenta marelui pianist Lazar BERMAN, la Accademia Europea di Musica.  Dupa incheierea masterului de trei ani de zile in Perfectionare Solistica, a continuat sa lucreze cu Maestrul Berman pana la tragica sa disparitie in 2005 si cei cinci ani de studiu cu marele pianist au ajutat-o sa-si imbogateasca mijloacele de expresie muzicala si sa aprofundeze viziunea asupra interpretarii  solistice. Maestrul Berman o definea drept " o solista cu imense posibilitati tehnice si artistice". A mai lucrat si cu Valentina Berman, Lucia Teodorescu, Dag Aschatz. In primavara anului 2005 se reintoarce in Romania. 


 Castigatoare, finalista sau laureata a numeroase concursuri, dintre care Lira de Aur-Suceava( Premiul I, II, III), Concursul National de Muzica - in anii copilariei (Premiul I), "Mihail Jora" Bucuresti (premiu special), Konzerteum - Grecia (Premiul III), Ferdi&Lili Statzer - Istanbul , Turcia (unde a castigat si Premiul "Vedat Kosal ")  nu s-a simtit atrasa de viata competitionala si a inceput cariera solistica, fiind prezenta pe scene din Italia, Romani, Elvetia , Croatia, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania.


In Italia debuteaza in decembrie 2005 la Milano pentru Societa dei Concerti  la Conservatorio "Giuseppe Verdi" de la Milano si atrage atentia criticilor,  ziarele au numit-o o pianista " ricca di virtuosita" ( "plina de virtuozitate ").

Intre 2000-2005, invitata permanenta in stagiunea fribourgheza, participa cu recitaluri solo, concerte sau impreuna cu muzicieni de marca la diferite festivaluri de muzica precum: Pazailis Music Festival- Lituania, Festivalul Mozart ( Opera Brasov), Marile Serate Muzicale ale Bucurestiului, Festivalul Operelor Independente Iasi, Festivalul National de Teatru Bucuresti, Festivalul Gloria Domini, Fesivalul FIE Iasi, Gala Proms of Delight - Editia de Paste 2007, care a avut loc la Ateneul Roman, Festivalul de Teatru de la Sibiu - Capitala Europeana, unde a luat parte la o serata de muzica si dramaturgie alaturi de mari nume ale scenei: Ion Caramitru, Richard McCabe, William Nadylam, Piotr Adamczyk, George Banu .


 De la reintoarcerea sa in Romania, a cantat cu cea mai mare parte a orchestrelor filarmonice nationale: Bucuresti (Orchestra Nationala Radio, Orchestra Operei Nationale Bucuresti, Bucharest Symphonic Pops, Orchestra medicilor), Ploiesti, Arad, Cluj, Iasi, Timisoara, Bacau, Botosani, Sibiu, Tg Mures, Constanta, Targoviste, Galati, Craiova, Satu Mare. In anul 2007 in deschiderea stagiunii, este prima pianista care concerteaza ca solista impreuna cu Filarmonica "Muntenia" Targoviste. 


A cantat sub baghetele dirijorilor : JF Antonioli (Elvetia), Ramiro Arista, Mihail Agafita, Ovidiu Balan, Cristian Brancusi,  Matei Corvin, Gheorghe Costin, Valentin Doni, Mika Eichenholz (Suedia), Iurie Florea, Dorin Frandes, I.Ionescu-Galati, Ladislau-Petru Horvath (Italia), Marius Hristescu, Mihnea Ignat ( Spania),  Koichi Inoue ( Japonia), Alexandru Iosub, Koichiro Kanno, Walter Hilgers (Germania), Adrian Morar, Stefan Novak , Shinya Ozaki, Sabin Pautza, Matei Pop, Radu Postavaru, I.I.Prunner, Gottfried Rabl (Austria), Petre Sbarcea, Mihail Secikin, Tiberiu Soare, Florin Totan, Theo Wolters ( Olanda) . Colaboreaza cu violonisti de marca precum Ladislau Petru Horvath, Luminitza Petre,  Romel & Victoria Joseph si Florin Paul. Canta cu violoncelistii Rodin Moldovan si Mirel Iancovici, baritonul Stefan Ignat, contratenorul Cezar Ouatu sau cu acordeonistul Fernando Mihalache. 


A concertat in sali importante precum Sala Puccini (Conservatorio "G.Verdi" Milano) , Teatro San Babila, Ateneul Roman, Sala Radio, Sala Thalia, Opera Brasov. 

 Din 2007 este solista a Filarmonicii " Paul Constantinescu" Ploiesti. 


 In 2005 dupa ce a sustinut un recital dedicat muzicii lui George Enescu in cadrul Festivalului " Romania - Valori si traditii Artistice Europene " care se tine anual la Milano, devine Membra de Onoare  a A.R.I. Milano (Associazione Rumeni in Italia). Este invitata sa faca parte sau sa prezideze diferite jurii ale concursurilor nationale de pian.


In 2007 lanseaza CD-ul " Live Piano Solo "(Ed. Libris ) , urmat de „ Piano Recital” in 2009 ( Ed. Casa Radio – Radiodifuziunea Romana ) . In 2011 interpreteaza coloana sonora a documentarului de televiziune " O lacrima de ...celuloid..." (prod. Verdecrud Media) iar in 2015 semneaza muzica documentarului "Povestea unui ciob de lut"  transmis de canalul Digi World. In 2017 semneaza coloana sonora a documentarului de lung metraj "Cand Pamantul vorbeste" care este prezent la Festivalul Astra Sibiu si preluat apoi de TVR si Cinemaraton. In 2018 interpreteaza si semneaza coloana sonora a documentarului "Si Dumnezeu a zis sa fie lumina" produs de IGV Film. 


 In 2008 a fost invitata de catre Societa dei Concerti sa deschida stagiunea de recitaluri din Sala Puccini a Conservatorului „G. Verdi” Milano si in acelasi an lanseaza primul sau roman autobiografic „ Printul Baghetei” la Editura MeteorPress , al carui prim tiraj se epuizeaza in primele trei luni de la aparitie.


Din 2011 incepe colaborarea cu actrita Daniela Nane in spectacolele de muzica si poezie PIANUL CU POEME si in 2018, an dedicat Centenarului intreprind o serie de concerte numite "Cand istoria devine muzica si poezie " alaturi de istoricul Adrian Cioroianu.


In decembrie 2012 este invitata alaturi de violonistii Romel & Victoria JOSEPH sa sustina un recital la sediul Natiunilor Unite din Geneva pentru Ziua Internationala a Drepturilor Omului , urmat a doua zi de o noua performanta la Paris. 


De Ziua Romaniei  pe 1 decembrie 2016 concerteaza la Filarmonica Sibiu sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, concert la care asista Familia Regala a Romaniei, Familia Regala a Bulgariei si Familia Regala a Belgiei. 


In martie 2017 este invitata sa cante Momentul Muzical de Kirculescu la Balul Operei Cluj sub bagheta lui Andrei Tudor. 


In staginea 2016-2017 dezvolta o serie de concerte in colaborare cu Opera Comica pentru Copii: Armonii de toamna, Armonii de iarna, Armonii de primavara si Armonii de vara si de asemenea sustine o serie de mare succes de Concerte-lectie pentru copii. 


In 2017 Cvartetul Gaudeamus o invita sa serbeze impreuna 30 de ani de activitate ai cvartetului intr-o serie de concerte. 

Este invitata ca solista in concertul de deschidere al Festivalului Marile Serate Muzicale ale Bucurestiului 2017. Si tot din toamna lui 2017 ia parte la proiectul Oedipe pe intelesul tuturor, conceptul  baritonului Stefan Ignat, cotinuat de Enescu pe intelesul tuturor din 2018. 

In 2018 debuteaza pe scena Operei Nationale Romane Bucuresti ca pianist concertist in spectacolul ROMANESTE ( concept Stefan Ignat ) si in 2019 cu Concertul Pathetique de Franz Liszt. 


Fiind interesata sa-si largeasca ambitusul concertistic cu lucrari contemporane sau descoperite recent, din repertoriul ei fac parte concerte precum Warsaw Concerto- Richard Addinsell, Concerto Pathetique pentru pian si orchestra- Franz Liszt, Dublul Concert de Sabin Pautza si in numeroase ocazii a fost solicitata sa cante in prima auditie sau in premiera mondiala muzica compozitorilor contemporani. In 2012 la Ateneul Roman canta in premiera piesa care ii este dedicata de Saeed Sharifian, Fantezia, si in 2014 Rapsodia pentru pian si orchestra pe tema Lie Ciocarlie de Guy Bacos de asemenea dedicata ei. 

Este invitata sa sustina conferite pe diverse teme cum au fost cele in cadrul Bookland sau 11EVEN si a fost de asemenea ambasadoare a copiilor supradotati. 

Avand preocupari in mai multe domenii ale exprimarii, pe timpul cat a locuit in Italia a fost jurnalist-corespondent din strainatate pentru ziarul „Monitorul de Braila” publicand timp de trei ani de zile articole saptamanale si primind in 2004 Diploma de Excelenta pentru contributii publicistice a ziarului „Monitorul". Din 2009 incepe sa publice articole pe teme preponderent culturale pentru diferite publicatii sau site-uri precum: Global Events Business, Liternet, Romania in Contact, Euphonia sau Casa Artelor. In 2011  colaborareaza cu Q Magazine pentru articole pe teme muzicale.